Aromatyczny miód spadziowy

Nie od dziś wiadomo, że spożywanie miodu ma dobroczynne działanie na nasz organizm. Nie chodzi tyko o jego przyjmowanie w trakcie przeziębienia, ale także profilaktycznie w codziennej diecie. Nie be powodu jest on nazywany płynnym złotem.

Jakie jest działanie miodu spadziowego?

miód spadziowyNa rynku znajdziemy przynajmniej kilka odmian miodów, w zależności od tego, z czego wytwarzają go pszczoły. Naturalny miód posiada ponad trzysta dobroczynnych właściwości oraz wiele prozdrowotnych cech, które doceniały nasze babcie. Jednym z najbardziej cenionych jest miód spadziowy, który nie jest wytwarzany z nektaru kwiatów jak pozostałe rodzaje, ale zebrana przez pszczoły wydzielina mszyc i czerwców żerujących na liściach drzew. Ten rodzaj miodu można dodatkowo podzielić na dwa gatunki. Spadź liściastą, która powstaje najczęściej z drzew lipy oraz spać iglasta zazwyczaj świerkowa i jodłowa. Ten rodzaj miodu jest najdroższym produktem, ponieważ spadź, z której jest wytwarzany, występuje jedynie w niewielu regionach Polski, nawet co kilka lat. Miody spadziowe mają głęboko bursztynowy kolor, intensywny smak i po otwarciu słoika, często czuć w nich zapach lasu. Można go wykorzystać na wiele sposobów, jednak najlepiej spożywać go na surowo, bo wtedy zachowuje wszystkie swoje właściwości. Posiada mnóstwo witamin i minerałów, ma działanie przeciwzapalne, przyśpiesza gojenie ran i regeneracji naskórka oraz jest przeciwbakteryjny i wykrztuśny, dlatego też stosuje się go w domowych syropach na gardło.

Długo można wymieniać cenne właściwości miodu spadziowego, ponieważ lista jest bardzo długa. Na pewno warto mieć w domu choć mały słoiczek tego płynnego złota, które przyda się w wielu sytuacjach całej rodzinie. Cena za mały słoiczek, to nawet czterdzieści złotych.