Pyszne ciastka bez mąki

Może się wielu wydawać, że ciasteczka bez mąki nie mogą istnieć, bo stanowi ona ich podstawę, ale wcale tak nie jest. Zwłaszcza jeżeli chodzi o zdrowe i bezglutenowe słodycze. Coraz więcej osób unika glutenu, a więc ciastka bez mąki pszennej będą dla nich idealne.

Co dodawać do ciasteczek zamiast mąki?

ciastka owsiane bez mąkiNiedzielne popołudnie, spotkanie rodzinne przy kawie czy zdrowy poczęstunek dla gości nie może się odbyć bez smacznych ciasteczek, które idealnie pasują do takich okazji. Możemy je kupić w wielu sklepach z ekologiczną żywnością lub też samodzielnie przygotować. Ja wiadomo mąka pszenna jest najmniej wartościowa ze wszystkich jej rodzajów i też zawiera gluten, który nie wszystkie osoby mogą spożywać. W takiej sytuacji muszą one dokładnie sprawdzać skład ciastek, aby nie kupić ich z mąką pszenną, bo prawie każde ją zawierają. Na szczęście coraz częściej możemy na rynku spotkać ciastka owsiane bez mąki, które mają dobry skład i mogą je spożywać osoby na diecie odchudzającej, bezglutenowej czy nawet cukrzycy. W wersji podstawowej takie ciasteczka mają jedynie płatki owsiane lub wykonaną z nich mąkę. jajka, masło, nieco naturalnego słodu w postaci miodu czy cukru trzcinowego oraz odrobinę proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej. Można do nich dodać różnych bakalii w postaci orzechów, rodzynek, żurawiny czy suszonych moreli, aby nabrały bardziej wyrazistego smaku  zyskały na wartościach odżywczych. Można także dodać rozgniecionego banana, aby stały się nieco bardziej miękkie.

Jak widać wybór ciastek owsianych jest dość spory w sklepach i z pewnością jest w czym wybierać. Poza owsianymi, może jeszcze znaleźć ciasteczka owsiane, które także nie zawierają mąki pszennej, zatem są wolne od glutenu. Obie wersje ciastek są zdrowe i smaczne.