Zdrowa konfitura z czarnej porzeczki

 

Wielu z nas wie, iż każdy produkt, który spożywamy ma swoje właściwości odżywcze. Jednym z ciekawszych owoców jest czarna porzeczka, która wyśmienicie smakuje w wielu formach, dlatego każdy z nas po nią sięga. Mamy ją w ogrodach albo kupujemy w sklepach spożywczych. To naprawdę ciekawy owoc.

Właściwości czarnej porzeczki

konfitury z czarnej porzeczkiOd setek lat czarna porzeczka znana była jako owoc stosowany w medycynie ludowej do leczenia anginy, górnych dróg oddechowych albo przy artretyzmie bądź reumatyzmie. Dlatego też konfitury z czarnej porzeczki, ale również inne przetwory takie jak soki są bardzo popularne i powinniśmy je spożywać. Czarne porzeczki są skarbnicą witaminy C, gdyż mają jej więcej niż cytryny albo pomarańcze. Dodatkowo są źródłem antyoksydantów. W owocach czarnej porzeczki występuje spora grupa flawonoidów, które hamują powstawanie w organizmie toksycznych związków prowadzących do chorób nowotworowych oraz spowalniają proces starzenia. Nie można też zapomnieć o tym, iż obniżają poziom cholesterolu, ale również cukru w naszym organizmie. Istotne jest też to, iż poza bogactwem witaminy C znajdziemy tam też drugą witaminę, a konkretnie witaminę A. Ta witamina odpowiada za poprawę pracy naszych oczu. Może nawet zahamować rozwój zaćmy. Jak możemy zauważyć przetwory z czarnych porzeczek poza bardzo dobrym smakiem są również bogate w witaminy i antyoksydanty, które skutecznie wspomagają nasz organizm. Warto spożywać czarną porzeczkę.

Wiele owoców ma w sobie bogactwo wszelkiego rodzaju witamin. Mimo to zwróćmy szczególną uwagę czarnej porzeczce, z której przetwory smakują wybornie, a do tego jest to owoc pełny witaminy C oraz A. Warto spożywać konfitury, soki i inne smakołyki z czarną porzeczką, ponieważ pozytywnie wpłyną na nasze zdrowie.