Najlepsze wypieki bezglutenowe

Kiedy przechodzimy na dietę bezglutenową ogromny problem może stanowić to, jaki chleb wybrać. Takie pytanie pojawia się bardzo często zwłaszcza wśród osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z dietą bezglutenową. Niestety każdy chleb pszenny (i nie tylko!) ma w sobie gluten. Na szczęście na rynku dostępne są też produkty bezglutenowe, dzięki którym nie musimy rezygnować z pieczywa. 

Wypieki bez glutenu

pieczywo bezglutenoweDieta bezglutenowa może sprawić sporo kłopotu zwłaszcza dla ludzi, którzy uwielbiają chleb. Na szczęście wielu producentów coraz częsciej wychodzi na przeciw zapotrzebowaniom klientów, którzy nie mogą lub nie chcą spożywać glutenu i oferuje wypieki bezglutenowe. Jednak jaki chleb wybrać? Warto zrobić rozeznanie na temat tego rodzaju pieczywa aby unknąć błędów przy wyborze odpowiedniego. Pieczywo bezglutenowe ma w składzie bowiem składniki alergenne inne niż gluten – takiej skrobię pszenną bezglutenową, jaja, mleko, soję czy laktozę. Dlatego przy wyborze odpowiedniego pieczywa przy diecie bezglutenowej warto kierować się nie tylko atrakcyjną ceną i ładnym opakowaniem, ale przede wszystkim składem. To, że takie pieczywo jest pozbawione glutenu, wcale nie oznacza, że będzie nadawać się dla naszej diety. Warto tak diametralną zmianę skonsultować z dietetykiem lub poświęcić więcej czasu na przeanalizowanie wszelkich rodzajów takiego pieczywa samodzielnie. 

Warto pamiętać, że zdrowa dieta powinna nam służyć. Przy rezygnowaniu z glutenu należy zwracać przede wszystkim uwagę na to, jak ten składnik został zastąpiony w tego typu produktach. Trzeba zwrócić na to szczególną uwagę dlatego, że często takie składniki mogą uczulać i powodować różnego rodzaju alergie pokarmowe. Warto zatem dokładnie zbadać temat zanim zdecydujemy, które pieczywo wybrać na diecie bezglutenowej.